zaterdag 29 december 2012

Helden en Hufters

Voetbalgeweld zien we zo vaak en al zo lang dat we het gewoon zijn gaan vinden. Er wordt nog wel ‘ns gesteggeld wie de kosten moet dragen voor een peloton extra ME-ers, of wie er betaalt als er weer een winkelstraat aan gruzelementen ligt. Maar opkijken van de zondagse moordlust doen we allang niet meer. Als na een wedstrijd iedereen lachend en ongeschonden naar huis zou gaan, dàt zou pas opvallen.
Sinds vorige week heeft voetbalgeweld een gezicht gekregen. Tijdens een amateurwedstrijd van pubers. Als oplossing werd voorgesteld de buitenspelregel op te heffen en grensrechters af te schaffen. 

Dat is een interessante denkrichting. Als we die volgen, is het logischer om de keeper eruit te gooien. En om zeker te zijn dat je geen discussie krijgt over doelpunten, ook de spelers.
Helaas gaat dat niet. Sport is een afspiegeling van het leven. En de regels van het leven laten zich niet afschaffen. Beter is ermee leren omgaan. De meeste dingen zitten namelijk eerder tegen dan mee. En dat zal je hele leven zo blijven. Life is beautiful. Maar het kan behoorlijk sucken. Als je jong bent is dat even wennen. Maar jonge boompjes buigen het best dus moet je zo vroeg mogelijk leren omgaan met het feit dat jouw mening niet automatisch de juiste is. Of dat je gelijk hebt, maar het niet krijgt. Dat je soms het onderspit delft. Dat je niet elke situatie naar je hand kunt zetten. Zowel in het leven als tijdens een voetbalwedstrijd is dat de realiteit. En het is praktischer daarmee te leren omgaan, dan iedereen die je dwarszit in elkaar te rossen. Een onmenselijke opgave, want een mens wil winnen. Die ambitie is de sleutel tot succes, dus is het zaak die niet te belemmeren, maar in goede banen te leiden.
Om dat tegennatuurlijke, knarsetandend moeilijke leerproces in de vaart te houden, zijn mannen en vrouwen nodig die zijn gesneden uit heldenhout. Ga zelf maar ‘ns voor zo’n klas stomende testosteronmonsters staan. Je moet er toch niet aan denken?
Nu las ik ergens dat leraren ontslagen waren, omdat er onvoldoende budget was om de salarissen van de schoolmanagers te bekostigen. Krankjorum! Juist inspirerend onderwijs timmert de basis onder een samenleving! Deze onderwijshelden bepalen de toekomst van onze planeet. Hun salaris moet worden verdubbeld.
Allez, aan de slag! Minimaal de helft van de opbrengst van de televisierechten van het betaald voetbal moet naar het onderwijs.