zaterdag 29 december 2012

Het leven is te kort om best budget te drinken

Best budget? Ik haat het. Het feit dat het de naam is van een huismerk van Blokker geeft het niveau al aan. De begrippen Best en budget zijn even verenigbaar als roomijs en gemalen glas. Best budget, ofwel laagste prijs, staat voor een reeks gruwelijkheden vergeleken waarbij een verblijf in de Abu Graib-gevangenis een verwenmomentje is. Ik noem een paar exponenten: vlees van de kiloknaller, kunst van Leen Bakker, vliegen met Easy Jet en de allerergste: vieze wijn. Best budget producten aanbieden, kan alleen wanneer de producent ethiek en vakmanschap overboord flikkert en het volledige productieproces baseert op de greep van de geldwolf. Hetgeen onvermijdelijkerwijs leidt tot vlees van geteisterde dieren, sufgefokte vis, reizigers die als vee een vliegtuig in worden gedreven (en vervolgens de hele reis doof geblazen met schreeuwerige kut-commercials) en wijn die smaakt alsof iemand zijn onderbroek erin heeft gewassen. Ook de milieuaspecten van Best budget zijn calamiteus. Best budget gebruiksartikelen moeten sneller herkocht, dus meer vervuiling en meer nodeloze productie. Best budget voedsel daarentegen is weer wel goed voor het milieu, want als je dat eet, ga je eerder de pijp uit, dus minder auto's op de weg.

Noblesse oblige
Een mens is aan zichzelf, aan zijn medemens en aan zijn kinderen verplicht om de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren. We lopen ons niet voor niets al tweeenhalf miljoen jaar voort te planten. En kwaliteit kost geld. Altijd. Om goede wijn te maken, heb je goeie druiven, goeie mensen en goeie apparatuur nodig. Drie elementen die onmogelijk voor een habbekrats te scoren zijn. Daarvoor zijn passie, vakmanschap en geld onontbeerlijk. Zelf maken wij sinds kort een eenvoudige maar zeer smakelijke boerenwijn, Slurp, die voor € 3,95 in het schap staat. Die prijs is haalbaar, omdat we bezuinigen op transportkosten en verpakking (lichter glas, afbreekbaar karton) en genoegen nemen met een bescheiden marge. Aan de kwaliteit van de wijn evenwel, is geen enkele concessie gedaan. Integendeel: mooie, rijpe druiven, moderne apparatuur en de beste mensen. Niettemin is de Slurp-wijn niet Best budget (ik kan die term bijna niet meer uit m'n vingers krijgen); in het segment onder de € 4 wacht de roekeloze wijndrinker namelijk een oceaan aan wijnen die in aanschaf allemaal voordeliger zijn. Maar waar is de fun? Hoe leuk is het om een fles uilezeik naar binnen te kieperen? Betaal een paar euro meer en je hebt een fles echte wijn! Ik denk dat de wereld er een stuk beter aan toe is als we ophouden met alles voor niks te willen hebben. Boeren en hun beesten kunnen weer ademhalen, vliegen kan ook leuk en wijn drinken moet lekker en anders maar niet. Minder maar beter.