donderdag 21 november 2013

Hoe kies ik een lekkere wijn uit


Oogstjaren
Voor de gemiddelde wijn is het oogstjaar niet echt relevant, want ook in minder goede wijnjaren wordt er prima wijn gemaakt.
Voor de aspirant wijntijger heeft het onthouden van oogstjaartallen sowieso weinig zin; wat voor de Bordeaux een goed jaar is, kan voor de Bourgogne best een dun jaar zijn of andersom. En dat geldt al helemaal voor de wijnlanden die duizenden kilometers verderop liggen.
Wijnproducenten, groot en klein, rollen elk jaar opnieuw over elkaar heen om ons te bezweren dat dit jaar weer een heel ‘koopwaardig’ jaar is. Vraag een willekeurige wijnboer, mijzelf incluis, hoe het wijnjaar was, en zijn weerbarstige wijnboerenkop zal zich plooien in een grijns van oor tot oor: het afgelopen jaar was het jaar van de eeuw. Bij hem dan. Of je misschien een paar doosjes wilt kopen.
Niettemin zijn oogstjaren wel degelijk iets om op te letten.
Niet zozeer vanwege de kwaliteit van het oogstjaar, maar ter controle van de leeftijd van de wijn.
Vooral bij wit en rosé geldt: bestel nooit ouder dan een jaar.
Word je verrast met een lekkere wijn, noteer dan de naam van het wijnhuis. Als daar goede wijn vandaan komt, doet het oogstjaar er niet zo toe.
De meeste Franse rode wijnen kunnen gemiddeld zo’n een à twee jaar na de oogst al gedronken worden. Bordeaux en bourgogne liever na een jaar of drie, vier.
Mocht je wijnen echt lang in je kelder willen opslaan, dan is het oogstjaar van vitaal belang, want wijnen uit een zwak jaar kun je niet lang bewaren, daar missen ze de kracht voor.

Attention:
Vroeger kochten restauranteigenaars mooie, kostbare wijnen, die ze in hun kelders lieten ouderen tot het moment daar was om hun clientèle er mee te verblijden. Tegenwoordig worden rode bordeaux en bourgognes vanwege de hoge prijzen vaak veel te jong op de kaart gezet. Ze zijn dan nog stroef en gesloten en absoluut niet lekker.
In een restaurant dus altijd goed op het jaartal letten.
Aan de andere kant: een mij onbekende wijn die ouder dan vijf jaar is, zou ik een restaurant niet snel bestellen. De kans bestaat dat zo’n wijn over de hill is. Dun, waterig en zuur. Stil, als een dode vogel, ligt hij in je mond. En dat risico ligt, evenals bij het bestellen van te jonge wijn, bij de besteller. Dus klachten hierover zullen een onwillig oor vinden.
Niettemin, en vergeet dat nooit, bij niet-lekkere wijn altijd een andere fles bestellen. Niet denken van ‘hij wordt zometeen wel lekker’ of ‘ik wen er wel aan...’ want dat gebeurt allemaal niet. Voor je 't weet zit je een avond lang een fles leeg te drinken die smaakt als het uitwringsel van een dweil waar het urinoir van een pompstation mee is gereinigd. En dat is zonde van de avond. Nee, ober roepen en een andere wijn uitkiezen.

Bordeaux
Goede bordeaux, dat zijn traditioneel gemaakte, mooie, échte wijnen. Gemaakt met een combinatie van voornamelijk cabernet sauvignon- en merlot-druiven. Dik sap met een rijke, volle smaak, een prachtige, mysterieuze neus en een lange, lange afdronk. Een wijn waar je poëtisch van wordt. In elke slok kun je je wanen. In eeuwenoude wijnkelders. In vochtig groene valleien. Of in een zacht hemelbed met een lelieblanke, Rubensiaanse vrouw.
Er is geen betere wijn in de wereld. Of het zou, maar zeg dat nooit in de Bordeaux, bourgogne moeten zijn.

Bourgogne
Rode bourgogne is een wijn die goed kan ouderen. Sterker nog: een goede bourgogne mag gerust een jaar of tien oud zijn.
In een restaurant vinden we zo’n pinot noir-juweel maar zelden en als ie al op de kaart staat, zal hij veel te duur zijn. Want niet schrikken: een goeie bourgogne koop je niet onder de drie tientjes. Kom je er een tegen die aanmerkelijk minder kost, wees dan op je hoede: de kans is groot dat je op het punt staat eigenaar te worden van een fles zuur, hard bocht waar je zelfs de schoonmoeder van je ergste vijand niet mee zou willen opzadelen. Jammer, maar helaas: heerlijke rode bourgognes zijn wansmakelijk duur.
Maar dat mag, want het zijn kampioenswijnen. Een prachtige robijnrode kleur, een neus vol bloemetjes en een smaak..., een smaak..! Er is geen betere wijn in de wereld. Of het zou, maar zeg dat nooit in de Bourgogne, bordeaux moeten zijn.

Wijnboerentip (twee keer lezen)
Wijn van een goed Château uit een slecht jaar, is beter dan wijn van een slecht Château uit een goed jaar.